• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

ATAKÖY TURKUAZ SİTESİ A20 - A21 - A22 - A23 - A24 Blokları

YÖNETİCİNİN SORUMLULUĞU

    SİTE YÖNETİCİSİNİN SORUMLULUĞU

Madde 24— Yönetici, mâliklere karşı bir vekil gibi sorumludur.

Yönetim Kurulu üyeleri vekâlet sözleşmesine göre (BK. md: 389, 390) sorumlu olur.

Site Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluğu  : Site Genel Kurulu'na karşı, aynen bir vekil gibi ve müteselsilen (zincirleme olarak) sorumludurlar.

   SİTE YÖNETİM KURULU'NUN / BLOK      YÖNETİCİSİNİN SORUMLULUĞU

Site Yönetim Kurulu / Blok Yöneticisi, kat mâliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur (KMK. md: 38). Bu konuda; kat malikleriyle Site Yönetim Kurulu / Blok Yöneticisi arasında kurulan düzene aykırı olmamak şartıyla, BK. md: 386-398 hükümleri uygulanır.

Site Yönetim Kurulu / Blok Yöneticisi, Site Genel Kurulu'nun / Blok Kat Mâlikleri Kurulu'nun kararlarına ve talimatlarına aykırı davranamaz.


Ancak; Site Genel Kurulu'ndan / Blok Kat Mâlikleri Kurulu'ndan karar alınması mümkün olmayan ama, bu mümkün olsaydı Kurul'un böyle bir kararı alabileceğinde tereddüt edilmeyen ivedi durumlarda, Kurul'un talimatına aykırı bir davranışta bulunabilir veya sonradan Kurul'dan onay almak şartıyla bir işi sonuçlandırabilir.

Site Yönetim Kurulu / Blok Yöneticisi, başkasına vekâlet verebilir.
 
Site Yönetim Kurulu / Blok Yöneticisi, görevini bizzat ve iyi bir şekilde yapmak zorundadır. Ancak, bu konuda, Site Genel Kuru lu'nca / Blok Kat Mâlikleri Kurulu'nca kendisine vekâlet verme yetkisi tanınmışsa, veya ortada zorunlu bir durum varsa, başkasına vekâlet verebilir. Ama, bu durumda da yine kendisi sorumludur.


Yönetici, kat mâliklerine karşı bir vekil gibi sorumludur. (Y. 5. HD., 25.5.1990, E. 1990/29963, K. 1990/16508.)

Yöneticinin kişisel kusuru ve sorumluluğu yoksa tazminatla yükümlü tutulamaz. (Y. 5. HD., 14.6.1983, E. 1983/5796, K. 1983/5721.)

Yöneticinin sorumlu olabilmesi için, kendisinin uyarılmış olması veya kat mâlikleri kurulundan bir karar alınması ya da verilen kararı yerine getirmemiş olması gerekir. (Y. 5. HD., 2.3.1987, E. 1987/186, K. 1987/3092.)

Yönetici, işveren vekili olduğu için mâlî sorumluluklar işverene aittir. (Y. 10. HD., 22.9.1987, E. 1987/4385, K. 1987/4528.)

Yönetici, kat mâliklerine karşı vekil gibi sorumludur; gelir ve giderin hesabını vermekle yükümlüdür. (Y. 5. HD., 26.10.1982, E. 4982/7277, K. 1982/9328.)


(13.4.1983 tarih ve 2814 sayılı Kanun ile değişik.) Kat irtifakı sahipleri yapının tamamlanması için kendi aralarından veya dışarıdan bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler. Kat mülkiyeti yöneticinin görev, yetki ve sorumluluklarına dair hükümler, bu yönetici hakkında da uygulanır.

       Son olarak;

Yönetici , görevlerini yaparken her bir kat malikinin ayrı ayrı vekili durumunda değildir. Yönetici sadece Kat Mülkiyeti Kanununda, Yönetim Planında , Kat Malikleri Kurulu kararlarında kendisine verilen görevleri yerine getirmek için gerekli ve sınırlı olan yetkiyi kullanan kişidir. Sözü edilen ve verilmiş bu yetkiler haricinde yaptığı herhangi iş veya işler ve işlem veya işlemler diğer kat maliklerini bağlamaz. Kat maliklerini üçüncü kişilere karşı sorumlu duruma düşürmez. 

Yönetici 3 kişi veya tüzel kişilerle sözleşme yapabilir. Bu sözleşmelerden doğan sorumluluklar da kat maliklerine ait olur. 

Yönetici kendisine verilen görevler sebebi ile üçüncü kişilerle yaptığı taahhüt ve üstlendiği borçlardan dolayı , kat malikleri kurulu'na karşı şahsen sorumludur. 

Ancak, kat maliklerinden her biri de , yöneticinin yaptığı işlemlerden dolayı arsa payı oranında ona karşı sorumludur.
 Örnek olarak yöneticinin bodrum kattan doğan soğuğun ilk kattaki dairelere yarattığı sıkıntının giderilmesi için bir firmaya işi ihale ettiğini ve bu ödünç işin karşılığında senet verdiğini düşünelim. Yönetici bu senedi anagayrimenkul adına imzalamış olsa bile senedin bedelini ödememe durumunda , tadilatı gerçekleştiren firma YÖNETİMİ dava edemez. Onun muhatabı ve borçlusu YÖNETİCİ'dir. Ancak FİRMA YÖNETİCİ borcunu ödemezse , kat maliklerinin herbirini tek tek ve arsa paylar oranında dava edebilir.

Yönetici her bir kat malikini temsil etmez. Temsil yetkisi, anagayrimenkulün yönetiminde kanunla öngörülen işlerin yerine getirilmesi ile sınırlıdır. 

Yöneticinin kasıt ve ihmalinden dolayı anagayrimenkulün yönetiminde zarara uğranılmışsa, kat maliklerinden herhangi biri yönetici hakkında dava açabilir, icra takibinde bulunabilir. Ancak ilgili kat malikinin , dava ve icra takibine , sadece kendi arsa payına düşen miktar değil, uğranılan zararın tümü ve tamamı konu edilebilir. Dava sonucu yöneticiden tahsil edilen tazminat kat malikinin değil, anagayrimenkulün olur. 

Bununla beraber yönetici görevinden ya da yaptığı işlemlerden dolayı doğacak zararlardan kişisel olarak sorumlu tutulamaz. Bu tür zararlardan kat malikleri sorumludur. 

Yönetici , işveren durumunda olan kat malikleri nam ve  hesabına  işveren vekilidir. 

Yönetici , işveren vekili olduğu için mali sorumluklar işverene aittir. 

Yönetici işveren vekili durumunda olduğu için, tevkil ettiği avukat aracılığı ile dava açabilir. 

Yöneticinin ve Yönetim Kurulu'nun sorumlulukları BUNLARDIR